首页 > 数博研究
对博物馆网站分众的再思考
2019-08-20

李丹芳1 郑霞2
  (1 浙江大学文物与博物馆学系,杭州,310028;2 浙江大学文物与博物馆学系,杭州,310028)
  摘 要:博物馆网站打破了实体博物馆的时空界限、因此具有比实体博物馆更广泛的用户群体,更加多样化的用户需求使得分众成为博物馆网站建设的重要内容。博物馆网站的分众可以理解为馆方根据一定的指标将网站用户分为不同群体,并从不同群体的需求出发、提供相对应的内容与服务。本文通过对博物馆网站分众进行再思考,对现有博物馆网站的常见分众模式进行了总结、分析现有博物馆网站分众模式存在分类不合理、提供的内容与服务针对性不强等问题,并提出馆方应当结合人工智能领域的相关技术进行分众框架的架构、并不断完善其内容与服务等建议。
  关键词:数字博物馆;分众;博物馆教育
  Rethinking The Demassification of  Museum Websites
  Abstract:The museum website breaks the physical boundary of the traditional museum, so it has a broader and Persified user group, and the demassification therefore matter. The demassification of the museum website can be understood as that the users can be Pided into different groups according to some certain factors, and museums should provide corresponding content and services based on the needs of different groups.This paper rethinks the demassification of the museum websites, find some problems and puts forward some opinions and suggestions.
  Key words:museum education;demasscification;Digital museums