首页 > 数博研究
2019-08-20

冯甲策
  中国化工博物馆信息中心   北京   100120
  摘要:随着云计算、物联网、人工智能技术的发展,国内博物馆逐步从数字博物馆向智慧博物馆发展。笔者根据国内智慧博物馆建设现状及发展趋势进行思考,探索构建智慧博物馆的IT架构,并阐述笔者对智慧博物馆建设方向的几点考虑,最后给出智慧博物馆建设的一些建议。
  关键词: 博物馆;人工智能;IT架构
  Thoughts on the Construction of Wisdom Museum
  FENG Jiace
  Chemical Industry Museum of China, Information Center, Beijing 100120
  Abstract:  With the development of cloud computing, internet of things, artificial intelligence technology, domestic museums gradually evolved from digital museum to wisdom museum. According to the current situation and development trend of the construction of wisdom museum, this article tries to build IT architecture of wisdom museum, and expounds several consideration to the construction directions of wisdom museum. Finally, some suggestions are given.
  Keywords: Museum; Artificial Intelligence; IT Architecture