首页 > 数博研究
非物质文化遗产元数据方案设计
2019-08-20

许祯津1,郑霞2
  (1.浙江大学文物与博物馆学系,浙江 杭州 310000;2.浙江大学文物与博物馆学系,浙江 杭州 310000)
  摘要:非物质文化遗产数字化保护与传播的关键在于对内涵的挖掘、研究与呈现。在这一方面,学界普遍推崇本体的重要作用,本体的存储以RDF模型或图数据库的方式存储。而博物馆目前所积累的数据大多以关系型数据库存储,用元数据来描述、管理和利用。新旧两种方式之间存在的技术隔阂可以通过目前已有的关系型数据库转非关系型数据(RDB2RDF)工具来弥补。这对元数据方案提出了新的要求——元数据方案应该兼容本体。由此提出基于本体的元数据方案设计思路,并通过对新疆维吾尔族木卡姆艺术元数据方案的设计实践这一思路。
  关键词:非物质文化遗产;元数据;本体;博物馆
  The Design of Metadata Schema for Intangible Cultural Heritage
  Abstract: The key to the digital protection and dissemination of intangible cultural heritage lies in the excavation, research and presentation of its connotation. In this regard, the academia generally advocates the important role of ontology, which is stored in the form of RDF model or graph database. At present, most of the data accumulated by museums are stored in relational databases and described, managed and utilized by metadata. The technical gap between the old and new approaches can be bridged by the existing relational database to non-relational data (RDB2RDF) tools. This puts forward a new requirement for metadata schema -- metadata schema should be compatible with ontology. This paper proposes the ontological metadata schemea design idea, and put it into practice through the xinjiang uygur muqam art metadata schema designing.
  Keywords:  intangible cultural heritage; metadata; ontology; museum