首页 > 数博研究
2019-08-20

黄潇
  北京古代建筑博物馆,北京 100050
  摘要:随着互联网技术飞速发展和移动终端的日趋普及,新媒体越来越多地成为博物馆传播文化与服务观众的重要媒介之一,而当前互联网已成为舆论斗阵的主战场,所以我们应该注意到新媒体运营与维护方面的网络意识形态安全问题,发掘博物馆的文化资源优势,大力弘扬优秀传统文化,以积极正确内容的广泛传播来抵制错误思想的负面影响,同时以人员和制度为保障,为网络意识形态工作保驾护航,通过做好博物馆的网络意识形态工作,助力营造风清气正的网络空间。
  关键词:博物馆;网络;意识形态
  On the internet-related ideological work of museum in the New Media Age
  Abstract: With the rapid development of Internet technology and the increasing popularity of mobile terminals, new media has increasingly become one of the important media for museum to disseminate culture and serve the audience. At present, the Internet has become the main battlefield of public opinion battle. Therefore, we should pay attention to the internet ideological security issues in the operation and maintenance of new media. We should explore the advantages of cultural resources of museums, vigorously excellent traditional culture, resist the negative influence of wrong ideas by spreading positive and correct contents widely. At the same time, we should take personnel and system as guarantee for the internet ideological security. By doing a good job in the internet-related ideological work of museums, we can help to create a clean and upright network space.
  Key words: museum; internet; ideology