首页 > 数博研究
浅谈智慧文博时代如何做好藏品管理工作
2019-08-20

张云燕
  (北京石刻艺术博物馆保管部,北京 100081)
  摘要:近年来,得益于国家层面的高度重视和新信息技术成果的支撑,我国博物馆建设业已进入向智慧博物馆转型的新时代。藏品管理的智能化与藏品信息的开放共享,是智慧博物馆建设的核心内容,也对博物馆藏品管理人员的思想观念和业务能力提出了更高的要求。
  关键词:藏品管理;智慧博物馆;人员素质与能力
  The exploration on the Personnel quality requirement of the museum collection custodians in the smart museum construction
  Abstract: In recent years, thanks to the great attention from the national level and the support of new information technology achievements, the museum industry in China has entered a new era of transformation into smart museum construction. The intelligentization of collection management and the open sharing collection information are the core contents of the construction of smart museum, which also put forward higher requirements for the idea and ability of the museum collection custodians.
  Keywords:Collection management; smart museum; personnel quality and ability