首页 > 数博研究
智慧博物馆发展现状的思考
2019-08-20

张晓珑
  (湖北省博物馆文保部,武汉,430077)
  摘 要:博物馆是保管、陈列和研究代表着自然和人类文化遗产实物的场所,伴随着物联网、大数据、人工智能等技术的日益成熟及智能终端设备的逐渐普及,传统实体博物馆和数字博物馆的静态信息传递模式已无法满足人们对传统文化和新服务、新体验日益增长的探求欲望。自此,一种以博物馆物、人、数据动态双向多元信息传递模式为核心的智慧博物馆作为博物馆发展的新形态逐渐显现。智慧博物馆的出现是博物馆从以“数字”为核心转变为以“人”为核心的发展基调的回归,通过优化管理手段实现文物保护和观众服务的平衡发展。
  关键词:智慧博物馆;发展
  Reflections on the Development of Smart Museums
  Absrtact: Museums are places where natural and human cultural heritage objects are stored, displayed and studied. With the growing maturity of Internet of Things, big data, artificial intelligence and other technologies and the gradual popularization of smart device, the static information transmission mode of traditional physical museums and digital museums can no longer satisfy people's growing search for Desire for traditional culture, new services and new experiences. Since then, a new form of museum development has gradually emerged as a smart museum centered on the dynamic two-way and multi-dimensional information transmission model of museum objects, people and data. The emergence of the Smart Museum is the return of the museum's development keynote from "number" as the core to "human" as the core, and the balanced development of cultural relics protection and audience service can be realized by optimizing management methods.
  Key words: Museum of Wisdom; Development