首页 > 数博研究
智慧博物馆新模式探索与案例分析
2019-08-20

戴畋1    李华飙2
  (1 中国国家博物馆数据分析与管理中心,北京 100006;2 中国国家博物馆数据分析与管理中心,北京 100006)
  摘 要:随着全球信息革命不断深化,数字化、网络化、智能化已成为博物馆发展的大趋势。智慧博物馆是以数字博物馆为基础,充分利用物联网、云计算、大数据、人工智能、虚拟现实、增强现实等新一代信息技术,以感知全面透彻、网络互联互通、应用智能融合、管理协同高效、服务便捷精细为主要特征的博物馆发展新形态。在新的时代背景下,传统博物馆的方方面面都在发生着深刻的改变,在利用新技术、新媒体方面,有许多博物馆已经做出了一定程度的尝试,也积累了宝贵的经验和财富,通过分析这些案例,相信我们能够有所启发。
  关键词:智慧博物馆;博物馆联盟;用户画像;
  New Model Exploration and Case Analysis of Smart Museum
  Abstract:With the development of the global information revolution, digitalization, networking and intellectualization have become the major trend of museum development. The Smart Museum is based on the Digital Museum, make the most of the new generation of information technology such as Internet of Things, Cloud Computing, Big Data, AI, VR, AR, which become a new form of museum that characterized by comprehensive and thorough perception, network interconnection, application intelligence fusion, efficient management and convenient and fine service. In the new era, there are profound changes in all aspects of traditional museums. In the use of new technologies and new media, many museums have made some attempts, which accumulate valuable experience and wealth. Through the analysis of these cases, I believe we can be inspired.
  Keywords:Smart Museum; Museum Alliance; User Profile