首页 > 数博研究
智慧博物馆与非遗保护传承——以智化寺京音乐“数字化”保护与传承为例
2019-08-20

王 莹
  (北京文博交流馆,北京,100010)
  摘要:非物质文化遗产是中国五千年传统文化的精髓,是中华民族历经千百年积淀下来的优秀文化基因。从古延续至今产生于传统历史文化背景当中,彰显着民族文化精神和特质,与人类生产生活密切相关,既重要又珍贵。在当代科技迅速发展的过程中,非物质文化遗产数字化保护工作取得了一定的成绩也存在一些问题。本文以国家级非物质文化遗产智化寺京音乐为例来探究非遗“数字化”保护与传承,旨在希望发挥博物馆的智慧在保护和传承非物质文化遗产方面起到积极的促进作用。
  关键词:智化寺京音乐;数字化;保护与开发
  Wisdom Museum and non-legacy protection inheritance——Taking the protection and inheritance of "digitalization" of Zhihua temple Beijing Music as an example
  Abstract: Intangible cultural Heritage is the essence of China's traditional culture for more than 5,000 years, and it is an excellent cultural gene accumulated by the Chinese nation after thousands of years. From ancient times to the present from the traditional historical and cultural background, showing the national cultural spirit and characteristics, and human production and life is closely related, both important and precious. In the process of the rapid development of contemporary science and technology, the digital protection of Intangible Cultural Heritage has made some achievements and there are some problems. This paper takes the national Intangible Cultural Heritage Zhihua Temple Beijing Music as an example to explore the protection and inheritance of the non-Legacy "digitalization", in order to play a positive role in promoting the protection and inheritance of intangible cultural heritage in the hope of realizing the wisdom of the museum.
  Key words: Zhihua Temple Beijing Music; Number of Protection & amp; development