首页 > 数博研究
推动专题博物馆数字信息化建设的策划与思考
2019-08-20

闫霞
  (北京石刻艺术博物馆,北京 100081)
  摘要:在新媒体时代,文物数字信息化的展示和传播为博物馆提供了一个新的空间,也为更多的公众进入博物馆提供了新渠道。文章以北京石刻艺术博物馆为例,通过探讨石刻文物的数字信息化展示和传播的设计方法与思路,尝试为小型专题类博物馆创造出新的阅读和阐释空间。
  关键词:专题性博物馆;藏品信息化;数字信息化传播;北京石刻艺术博物馆
  Design Methods and Ideas for Digital Display and Dissemination of Special Museums
  Abstract:In the new media age,the digital display and dissemination of cultural relics provides a new space for museums,it also provides new access to museums for the wider public. The article takes the Beijing Stone Carving Art Museum as an example,through the discussion of the digital display and dissemination of stone relics design methods and ideas,trying to create new reading and interpretation spaces for small thematic museums。
  KeyWords Tines New Roman:Thematic Museum;Collection Informatization;Digital communication;Beijing Stone Art Museum