首页 > 数博研究
基于跨媒介叙事的博物馆数字内容生产与传播
2019-08-20

李蓓
  (北京艺术博物馆信息部,北京,1000081)
  摘要:随着信息化时代的到来,媒介内容的生产方式、流动方式和消费方式发生变革。博物馆数字展示的叙事方式也随之发展。跨媒介叙事研究可以为博物馆数字展示内容的建设工作提供思路。根据跨媒介叙事中去中心化、多平台合作和参与性的特点,博物馆数字展示内容的制作需要综合运用多种媒介形式,使受众真正参与到传播过程中,提高博物馆传播效率,提升博物馆信息传播的效果。
  关键词:博物馆;数字展示;跨媒介叙事
  Museum Digital Exhibition Based on Intermedia Narrative Theory
  Abstract:With the advent of the information age, the mode of production, flow and consumption of media content have changed. Transmedia storytelling research can provide ideas for the construction of digital exhibition content in museums. According to the characteristics of decentralization, multi-platform cooperation and participation in Transmedia storytelling, the production of Museum digital display content needs to use a variety of media forms comprehensively, so that the audience can truly participate in the communication process, improve the efficiency of Museum communication and enhance the effect of museum information dissemination.
  Key words: museum; digital display; Transmedia storytelling