首页 > 数博研究
利用WebGL的博物馆藏品三维展示——北京市大葆台西汉墓博物馆数字技术应用的探索
2019-08-20

宋伯涵
  (北京市大葆台西汉墓博物馆保管部,北京  100160)
  摘要:基于WebGL的三维展示系统无需借助插件直接通过浏览器便可获得较高质量的文物三维视觉体验。当前的主流浏览器和移动系统对WebGL标准都具有良好的支持。用户可通过PC或智能手机等设备直接在网页端进行便捷的三维浏览。依托此类技术,北京市大葆台西汉墓博物馆积极探索让文物资源在网络空间充分发挥作用的途径,尝试通过更多符合新时代要求的精品数字展览,对接“互联网+”战略,扩大博物馆服务覆盖面。本文从北京市大葆台西汉墓博物馆开展藏品扫描和三维展示的工作实际出发,简要探讨基于WebGL的三维展示技术在博物馆藏品展示领域的应用。
  关键词:三维展示;WebGL;博物馆
  3D Display of Museum Collections Based on WebGL
  ——Exploration of Digital Technology in Museum of Western Han Tombs at Dabaotai, Beijing
  Abstract:The 3D display system based on WebGL which can obtain high-quality 3D visual experiences of cultural relics without plug-ins through browsers directly. Current mainstream browsers and mobile systems support the WebGL standards. It is very convenient to use PC or smart phones to browse. Relying on this technology, Museum of Western Han Tombs at Dabaotai has actively explored ways to give full play to the resources of cultural relics in cyberspace, and trying to meet the requirements of the new era in digital exhibitions, Cooperating with the " Internet accelerated speed " strategy, building a smart museum through more excellent digital exhibitions that meet the requirements of the new era. Based on the practice of collections scanning and 3D display in Museum of Western Han Tombs at Dabaotai, Beijing. This paper briefly discusses the application of 3D display technology, which is based on WebGL in the field of Museum collections.
  Keywords:3D Display; WebGL; Museum