首页 > 数博研究
浅谈博物馆数字化技术力量的人员建设
2019-08-20

闫涛
  (北京古代建筑博物馆社教与信息部,北京 100050)
  摘要:数字化技术服务博物馆建设,已经成为现阶段博物馆发展的重要模式,也是博物馆日常工作的有力保障。要重视博物馆的数字化建设,这是博物馆现代化建设的趋势,也是实现博物馆教育职能和文化传播的重要方式。博物馆的数字化建设凭借的是技术手段,但是最终依靠的是数字化人才,只有通过具体的工作人员才能实施数字化建设,才能保证博物馆数字化建设的发展。对于博物馆数字化专业人才的引进和培养,是更好地实现博物馆数字化建设的有效途径,培养一支专业性强,工作能力突出的数字化人才队伍是博物馆现代化建设的基本保障。而在突出专业性建设的同时,也要提升全体工作人员的数字化应用能力,以更好地适应现阶段乃至未来博物馆的工作方式。
  关键词:博物馆;数字化;人才
  A brief discussion on the personnel construction of the digital technical force of the museum
  Abstract:Digital technology serves the construction of museums, which has become an important mode for the development of museums at the present stage and a powerful guarantee for the daily work of museums. It is a trend of modernization of museums and an important way to realize the educational function and cultural communication of museums. The digital construction of museums relies on technical means, but ultimately relies on digital talents. Only through specific staff can digital construction be implemented and the development of digital construction of museums be guaranteed. The introduction and training of digital professionals in museums is an effective way to better realize the digital construction of museums. The basic guarantee for the modernization of museums is to cultivate a team of digital talents with strong professionalism and outstanding working ability. While highlighting the construction of professionalism, the digital application ability of all staff should also be improved to better adapt to the current and future working mode of the museum.
  Keywords:museum;digital;talent