首页 > 数博研究
数字博物馆与公共领域的重构
2019-08-20

翟杉
  (北京联合大学应用文理学院,北京,100083)
  摘要:介于国家与私人之间的公共领域,既是一个公共空间,也是一种公共媒介,具有平等性、开放性、批判性等特点,为社会重大问题提供了公开讨论的平台,有利于形成公意,对于提升公民精神,促进社会资本的活跃程度、及时发现社会问题,减轻社会治理的成本,提高治理效率、促进和谐社会均具有不可替代的作用。近代以来,由于商业资本的渗入、权力的干预、技术理性的过于推崇导致公共领域逐渐衰落,人们对公共事务越来越冷漠、参与越来越少、公共话题越来越浅薄而碎片化。数字博物馆具有教育功能、媒介功能、其独有的权威性与议题设置功能可以极大的提高公民的参与范围、参与程度与参与质量,对于重建公共领域意义重大。
  关键字:数字博物馆;公共领域
  Digital Museum and Public Sphere
  Abstract: Public sphere is not only a public space, but also a public media. The characteristics of public sphere includes equality, openness and criticism. Public sphere provides a platform for public discussion of major social issues which will help the public will to be formed, the social capital to be vivid, and the social problems to be solved in time so that the cost of social governance will be reduced. In modern time, due to the infiltration of commercial capital, the intervention of power and the over-praise of technological rationality, the public sphere has gradually declined. The Digital Museum has educational function, media function, its unique authority and topic setting function can greatly improve the scope of citizen participation, make it to a deeper degree and higher quality, which will do good to the reconstruction of public sphere.
  Keywords: digital museum; public sphere