首页 > 数博研究
2019-08-20

王骁
  北京奥运博物馆信息征集部,北京 100101
  摘要:随着云计算及大数据技术的逐步普及,人工智能大行其道,互联网+思维不断融入博物馆行业。如今的博物馆已不仅局限于实体场馆的存在,越来越多的数字化、信息化技术用于博物馆行业。博物馆藏品资源、展览资源、社会教育资源等多种实体资源不断数字化。新媒体融入人们生活,移动智能终端功能逐步强大,给了博物馆发展更多可能,同时也对网络安全提出了新的要求,如何让各种技术共同服务于智慧博物馆建设,完善博物馆各项功能,成为新时代的重要课题。本文从以上几个常见方面简单分析对智慧博物馆建设的影响。
  关键词:智慧博物馆;云计算;大数据;互联网+
  The influence of digital resources on the wisdom museum of the new era
  Abstract:With the gradual popularization of cloud computing and big data technology, artificial intelligence has become popular, and Internet + thinking has been integrated into the museum industry. Today's museums are not limited to the existence of physical venues, more and more digital and information technology is used in the museum industry. Museum collection resources, exhibition resources, social education resources and other physical resources continue to digitize. With the integration of new media into people's lives, the function of mobile intelligent terminal is becoming more and more powerful, which gives museums more possibilities for development. At the same time, it also puts forward new requirements for network security. How to make all kinds of technologies serve the construction of intelligent museums together and improve the functions of museums has become an important issue in the new era. From the above several common aspects, this paper briefly analyses the impact on the construction of the Museum of Wisdom.
  Keywords: Museum of wisdom; Cloud computing; Big data; Internet +