首页 > 数博研究
智慧博物馆在青少年基础教育的应用与发展
2019-08-20

孙  淼
  (北京文博交流馆开放部  北京  100010)
  摘  要:中国拥有丰富的物质文化遗产,收藏在博物馆里的文物、陈列在广阔大地上的遗产,书写在古籍里的文字努力展示中华文化的独特魅力。近年来,随着人工智能(AI)的发展,“AI+教育”强势的出现在大众视野,中国正逐步进入“智慧教育”的时代,博物馆作为有型物质文化资源的传承者与传统文脉的呈现者,应顺应时代需求,在创新与发展中担当起终身教育使命,充分挖掘其深厚的文化底蕴,使博大精深的传统文化做到更高效的传播和传承。
  本文拟就智慧博物馆的发展,结合青少年认知特点进行“量体裁衣”,以基础教育的形式在青少年中开展传统文化教育,让广大青少年体会城市文脉内涵,于润物无声中感受传统东方文化的精髓。
  关键词:智慧博物馆,青少年,基础教育
  The Application and Development of Smart Museum
  in Basic Education for Youth
  Abstract: China has a rich material and cultural heritage, including collections of cultural relics in museums, heritage on the vast land, and the words written in ancient books striving to showcase the unique charm of Chinese culture. In recent years, with the development of artificial intelligence (AI), the "AI+ education" has emerged to the public. China is gradually entering the era of "smart education". As the inheritor of tangible cultural resources and presentor of traditional context, museums should conform to the needs of the times, take up the mission of lifelong education in innovation and development, fully tap its deep cultural heritage, and enable the profound traditional culture to spread and be inherited more efficiently.
  This paper intends to state out the development of smart museum, combine with the cognitive characteristics of young people to tailor-made traditional cultural education among young people in the form of basic education, so that the majority of youth can understand the connotation of urban context and feel the essence of traditional oriental culture.
  Key word: Smart Museum, Youth, Basic Education