首页 > 数博研究
中国农业博物馆数字化服务建设
2019-08-20

李双江
  (中国农业博物馆,北京  100125)
  摘要:博物馆数字化建设是一项复杂的工程,随着计算机网络技术的发展,数字化服务能力越来越重要,智慧博物馆的建设也离不开数字化的保障。本文在回顾中国农业博物馆数字化建设的基础上,总结了当前数字化服务的实践经验,认为提高数字化服务能力应当充分发挥网站、微信、APP等工具,形成联动效应,全方位满足观众需求,提升体验效果。
  关键词:博物馆;数字化;服务
  Digital Service Construction of China Agricultural Museum
  Abstract: The digital construction of museums is a complex project. With the development of computer network technology, digital service capability is becoming more and more important. The construction of the wisdom museum is also inseparable from the guarantee of digitalization. On the basis of reviewing the digitalization construction of China Agricultural Museum, this paper summarizes the current practical experience of digitalization service. It is believed that to improve the ability of digitalization service, we should give full play to the tools of website, Wechat and APP to form a linkage effect. Finally, we can achieve the goal of satisfying the audience's needs in an all-round way and improving the audience's experience effect.
  Keywords: Museum;Digital;Service