首页 > 数博研究
博物馆信息化的智慧之路——以陕西数字博物馆建设为例
2019-08-20

周瑞
  (陕西历史博物馆 信息资料部,陕西 西安 710061)
  摘 要:博物馆信息化不断应用最新的科技理念为观众提供服务。陕西数字博物馆,依托先进的网络科技手段,通过全面整合全省文物信息资源,采用动态模拟、三维演示等先进文物数字化展示手段,将全省实体博物馆和丰富的馆藏文物呈现在观众面前,为公众提供集观赏性、知识性和互动性为一体的交流平台。通过对博物馆数字化,积累原始数据资源、实现信息共享、推动领域内文化前行;对数据资源进行统一管理,实现信息融合,向智能化过渡;构建大数据分析平台,逐步实现博物馆的智慧化。
  关键词:数字博物馆;数据资源;智慧化
  Abstract:Museum information means using the latest technological ideas to provide service for visitors. With advanced network technologies, Shaanxi Digital Museum presents visitors all the museums and their rich collections of Shaanxi province and a communication platform combined with enjoyment, knowledge and interaction by integrating antique resources and adopting advanced display means of digital antique such as dynamic simulation and 3D displays. Shaanxi Digital Museum can accumulate raw data, realize information sharing and promote culture development. It carries out unified management to digital resources to achieve  information fusion and smart transition, and it also can build big data analysis platform to make smart museum come true gradually.
  Keywords:the digital museum; data resources; smartness