首页 > 数博研究
三维建模及打印技术在活体动物数字化中的应用——以麋鹿苑博物馆麋鹿三维模型为例
2019-08-20

张楠 胡冀宁 朱明淏 苏文龙 靳旭
  (北京南海子麋鹿苑博物馆展览部,北京 100076)
  摘  要:麋鹿等活体动物是自然科学类博物馆中的常见展品。新技术的产生和成熟,为活体动物的数字化提供了新方法。麋鹿苑运用三维建模、三维打印技术,按照资料采集、三维建模、三维打印三个步骤,分别构建了雄性、雌性、幼年麋鹿的数字模型,完成了总计300件麋鹿模型的三维打印。麋鹿三维模型的制作,对麋鹿苑的科学研究、展览展示、科普教学、文创开发等工作产生了积极影响,主要表现在:促进了科技资源科普化、丰富了展览展示资源、形成了特色科普教具、践行了文创产品创新、奠定了未来发展基础。
  关键词:博物馆;三维建模;三维打印;麋鹿;三维模型
  Application of 3D Modeling and Printing Technology in Digitization of Living Animals
  A Case Study on the 3D Milu Models Made by Milu Park
  Abstract: Live animals such as milu deer are common exhibits in natural science museums. The maturity of high-tech production provides a new method for the digitization of living animals. Using 3D modeling and 3D printing technology, the working process is Pided into three stages: data acquisition, 3D modeling, and 3D printing. Three digital models of male, female, and baby milu are constructed, and a total of 300 Milu models have been printed. These works had a positive impact on Milu Park for scientific research, exhibition display, popular science teaching, and cultural and creative production. The main performances are: promoting the scientific and technological resources, popularizing the exhibition resources, creating new teaching tools, innovating cultural and creative products, and lay the foundation for future development.
  Keywords: museum; 3D modeling; 3D printing; 3D model; Milu