首页 > 数博研究
NB-IoT在故宫应用的可行性分析 分议题:智慧博物馆的探索与实践
2019-08-20

齐心
  (故宫博物院,北京 100009)
  摘要:文物是民族宝贵的物质和精神文化的遗迹和遗物。博物馆在文物保护和文物展示上用了大量的现代科技手段。但是因博物馆建筑结构复杂、文物品种繁多、施工难度大等特殊性,对于监控技术的需求与挑战逐步增加。近年来,最新的通讯技术NB-IoT不断的成熟并投入商用,该技术具有功耗低,覆盖广等显著优势,对博物馆的现代化设备应用有很大的影响。本文介绍了NB-IoT的技术和特点,并结合在故宫博物院应用NB-IoT技术的实际情况和应用效果,对NB-IoT技术在故宫博物院应用的可行性进行了分析。
  关键词:物联网; 无线通信; NB-IoT; 博物馆
  Feasibility analysis of NB-IoT application in the Palace Museum
  Abstract:Cultural relics are the relics of the nation's precious material and spiritual culture. Museums use a lot of modern scientific and technological means in the protection and display of cultural relics. However, it is difficult to construct the museum. The demand for wireless technology is increasing. As the latest communication technology NB-IoT continues to mature. Such advantages as low power consumption and wide coverage have a great impact on the modern equipment of the museum. This paper introduces the NB-IoT technology and advantages, and combined with the actual situation and application effect of NB-IoT technology in the Palace Museum, the feasibility analysis of the application of NB-IoT technology in the Palace Museum.
  Keywords:Internet of Things;Wireless Communication;NB-IoT;museum