首页 > 数博研究
从《绘真妙笔千山》手游项目看文化资源的创造性转化
2019-08-20

刘宁星
  (故宫博物院   资料信息部 )
  摘要:《绘真•妙笔千山》是一款以故宫藏青绿山水画《千里江山图》为创作蓝本的轻度解谜类手机游戏,完美还原古画意境的同时,带给玩家趣味盎然的游戏体验。是故宫文化与新科技文化连接、融合,不断迸发新的创意,满足更多公众尤其是年轻群体的喜好的新探索。不论是关注书画的人,还是钟爱游戏的人,都会自然被吸引,这有助于推动传统文化的普及。
  关键词:手游; 创新; 青绿山水; 千里江山图卷
  Abstract:“Painting True Miaobi Qianshan” is a lightly puzzle-solving mobile phone game based on the Palace Museum Tibetan green landscape painting "Qianli River Mountain Picture", which perfectly restores the artistic conception of ancient paintings, while bringing gamers an interesting game experience. It is a new exploration that links and integrates the Palace Museum culture with the new science and technology culture, constantly bursts out new ideas, and satisfies the preferences of more people, especially young people. Whether people are concerned about painting and calligraphy, or people who love games, will naturally be attracted, which helps to promote the popularization of traditional culture.
  Keywords: Mobile game ;innovate;The blue and green landscape painting