首页 > 数博研究
从交互中介角度探索数字博物馆建设
2019-08-20

李健(北京联合大学应用文理学院 北京市 100191)
  摘  要:我国数字博物馆已进入高速建设期并取得了丰富成果,但从交互中介视角探索数字博物馆发展契机的研究仍显不足,本文从数字博物馆用户体验现状入手,对互动体验形式化、知识单向传播的问题根源进行了剖析,并通过明确数字博物馆作为交互中介的渠道使命,从革新观念、善用技术、创新内容三个方面提出了促进观众参与的优化策略。
  关键词:交互中介  数字博物馆  观众参与  经验引入
  Exploring the construction of digital museums from the perspective of interactive mediation
  Abstract: China's digital museum has entered a high-speed construction period and achieved rich results. However, the research on the development opportunities of digital museums from the perspective of interactive intermediary is still insufficient. This paper starts from the current situation of digital museum user experience, formalizing interactive experience and knowledge one-way. The root of the problem of communication was analyzed, and through the clear mission of the digital museum as an interactive intermediary, the optimization strategy of promoting audience participation was proposed from three aspects: innovation concept, technology utilization and innovation content.
  Keywords: interactive intermediary,digital museum,audience participation,experience introduction