首页 > 数博研究
浅谈中小型博物馆智慧服务的探索与实践 ——以北京文博交流馆基本陈列改造项目为例
2019-08-20

金彩霞
  (北京文博交流馆业务部,北京市  100010)
  摘要:近年来,随着观众对博物馆多元的文化需求和新技术在博物馆领域的运用,博物馆逐渐摆脱了传统实体的单一形态而向数字博物馆、虚拟博物馆甚至是智慧博物馆的方向发展。在智慧博物馆体系中,基于博物馆的社会职能和现实业务要求, 智慧服务、智慧保护和智慧管理成为智慧博物馆的主要应用模式,其中智慧服务是目前建设智慧博物馆最重要的内容。本文主要从展示与体验、教育与研究、分享与传播、纪念与回忆等智慧服务的四个方面,探讨了以北京文博交流馆2017年基本陈列改造项目为例的中小型博物馆的智慧服务内容。
  ,
  关键词: 中小型博物馆;智慧服务;以人为本
  Discussion on the exploration and practice of intelligent service of small and medium-sized museums
  —With the Beijing Cultural Exchange Museum As an example
  Abstract: In recent years, with the audience's Perse cultural needs and the use of new technologies in museums, museums have gradually moved away from the single form of traditional entities to digital museums, virtual museums, and even wisdom museums. In the intellectual museum system, based on the museum's social functions and practical business requirements ,wisdom services, wisdom protection and wisdom management have become the main application models of wisdom museums, Among them, wisdom service is the most important content of building wisdom museum at present. This article is mainly based on the Beijing Cultural Exchange Museum, from the four aspects of wisdom services such as display and experience, education and research, sharing and dissemination, remembrance and memory, This paper discusses the intelligent service mode of small and medium-sized museums.
  Keywords: Small and Medium Museum;  Smart service;  People-centered