首页 > 数博研究
数字策展——博物馆展览在新媒体时代的创新发展
2019-08-20

叶祎珮
  (故宫博物院资料信息部,北京市,100009)
  摘 要:数字策展作为博物馆行业新兴的概念之一,其内涵还处于动态发展之中,不同博物馆和文化机构对于数字策展的职能认定也不尽相同。本文仅从故宫博物院数字策展人的职能出发,总结从业经验,探索数字策展的涵义、特征、优势等,以及新媒体时代下数字策展能为博物馆带来的新机遇。
  关键词:数字策展;博物馆;策展人
  Digital Curation
  ——Museum’s Innovative Development in the Era of New Media Technologies
  Abstract: As one of the emerging concepts in museology, Digital Curation’s definition is yet in exploration. What is digital curation and what should a digital curator do is Persified in museums and cultural heritage institutions. As a digital curator from the Palace Museum, the author will explore the definition of digital curation as well as its features and advantages based on working experience, and the opportunity it may bring to the museum in the era of new media technologies.
  Keywords: Digital Curation; Museum; Curator