首页 > 数博研究
数字技术在博物馆展览中的应用与实践
2019-08-20

谢孟乘
  (1 故宫博物院资料信息部,北京  100009 )
  摘要:随着互联网技术及数字技术的发展,博物馆文物展示又有了新的方式。为了更好的顺应时代,让以文物为载体的传统文化焕发出又一个“春天”,就需要将古老的文物与新颖的数字技术相结合,建造出具有更全面的历史文化体验,更亲民的参观游览模式的新型数字化博物馆。如此,数字化博物馆展览的策划方案和技术运用,就显得尤为重要。本文以“发现•养心殿——主题数字体验展”为例,阐述博物馆数字化展览的策划方案、技术运用、实际效果及所产生的影响和意义。
  关键词:数字化;博物馆;展览;体验;技术;参观
  Abstract: With the development of Internet technology and digital technology, museum cultural relics display has a new way. In order to better conform to the times and let the traditional culture with cultural relics as a carrier to evoke another "spring", it is necessary to combine ancient cultural relics with novel digital technologies to build a more comprehensive historical and cultural experience, and more intimate. Visit the new digital museum of the tour mode. In this way, the planning and technical application of digital museum exhibitions is particularly important. This article takes "Discovery, Yang Xin Dian - Theme Digital Experience Exhibition" as an example to illustrate the planning scheme, technical application, practical effect and impact and significance of the museum digital exhibition.
  Keywords: digitization; museum; exhibition; experience; technology; visit