首页 > 数博研究
中国古代建筑多维模型库的搭建与展示
2019-08-20

张子迎1  周平2  薛露然2  曹莹1  张泓胤2
  (1  北京联合大学文化遗产传承应用虚拟仿真实验教学中心,北京 100191;
  2  北京联合大学应用文理学院,北京 100191)
  摘 要:随着三维技术在古建模型搭建上的不断深入,近几年已经积累了大量的古建模型,对这些古建模型的展示与利用成为了一个新的研究方向。本文在大量古建模型数据的基础上,梳理了中国古代建筑的发展脉络,详细选取了不同时期,不同功能建筑的特征点,从时代、功能、类别等多维度对模型进行了划分,完成古建模型库的搭建与多维度展示。这不仅解决了模型数量多、无法充分利用的问题,而且通过对模型的评估,提升了模型库的质量,这对于今后调用古建模型进行场景复原有重要的意义。
  关键词:古建筑;三维模型;多维数据库;数字化展示
  Build and Display of Multi-Dimensional 3D Model Database of Ancient Chinese Architecture
  Abstract: With the deepening of three-dimensional technology in the construction of ancient modeling models, a large number of ancient modeling models have been accumulated in recent years. The display and utilization of these ancient modeling models has become a new research direction. On the basis of a large number of ancient modeling data, this paper sorted out the development of ancient Chinese architecture, selected in detail the characteristics of different periods and different functional buildings, partitioned the model from the time, function, category and other dimensions, completed the construction of the ancient modeling model library and multi-dimensional display. This not only solves the problem that the number of models is too large to make full use of, but also improves the quality of the model base through the evaluation of the model, which is of great significance to call the ancient model for scene restoration in the future.
  Keywords: ancient architecture; 3D model; multi-dimensional database; digital display