首页 > 数博研究
专题片在博物馆工作中的应用——以《文物操作规范》系列专题片为例
2019-08-20

高昕妍
  (故宫博物院资料信息部,高昕妍 100009)
  摘要:随着科学技术快速发展,“智慧博物馆”应运而生,各种数字信息技术手段运用于博物馆工作中,用新技术新方法保护文物,传承文化价值。视频专题片作为其中一种数字化手段,通过电视台、网站微信微博等平台广泛传播,其具有直接性、参与性等特点,并兼具了审美特性。我院在日常文物操作中,以往采用院内外文物操作的培训工作中边学边做的传统形式,视频专题片作为文物操作规范系列专题片教学手段之一,突破传统教学培训中的窠臼,兼顾文物操作规范培训表达清晰、操作标准统一的同时,又能寓教于乐,并打破时空环境的束缚,可随时随地观看,从而高效的为博物馆文物专业人员、院内外展览布展人员对文物操作规范基本业务知识进行讲解和示范。
  关键词:智慧博物馆;现代传播技术;专题片
  The Film Feature Museum Is An Application of Museum Working
  -Take the Film Feature of A Normal Way of The Culture Relics Operation for Example
  Abstract:With the rapid development of technology,also being give birth to "Intellectual Museum".Digital Media Technology is used in Museum working.Today,a new technology way played the vital role in protecting the culture relics and inheriting culture.Widespread dissemination through TV stations, websites, etc. Weichat and Weibo .It has the characteristics of directness, participation and aesthetic characteristics.It is necessary for the culture relics workers to the standard of the culture relics operation.The train of the culture relics operation has been learning by doing all the time.The video is a way of the digitization communication.The feature films of a normal way of The Culture Relics Operation assists the traditional teaching training,not only expressing clearly and the standard of the relics unified,but also cultivating in teaching by the application of aesthetics. Furthermore,it contains a huge amount of information and is unlimited by space-time.Watching it anytime, anywhere,thereby showing efficiently the culture relics worker how to operate the culture relics correctness.
  Keywords:Intellectual Museum; Digital Media Technology ;The feature films