首页 > 数博研究
“点面结合 虚实交汇”——数字博物馆在北京旧城历史建筑展示中的应用研究
2019-08-20

陈  曦
  (应用文科综合国家级实验教学示范中心(北京联合大学),北京  100191)
  摘 要:北京旧城历史建筑数量多、种类丰富、年代集中、历史街区保存相对完整的特点为我们提出了“点面结合”、“虚实交汇”的展示要求。由于数字博物馆具有几乎不受展示空间、内容限制,可以生动、无损地再现历史建筑和场景原貌,交互性、参与性强等明显优势,可以满足上述要求,成为对旧城历史建筑,特别是历史街区进行综合展示的最佳途径之一。本文拟从该角度出发,对数字博物馆在北京旧城历史建筑展示中的应用现状、优势和存在问题进行阐述。
  关键词: 数字博物馆;北京旧城;历史建筑;展示;应用
  From Site to Region, Cultrual Relics Combined with Virtual Reality--On Exhibition of Historical Buildings of Peking Old City in Digital Museum
  Abstract: The historical buildings in Peking old city are similar in age, and rich in both quantity and variety. Thus the historical streets are kept relatively intact. To present such relics we need introduct them from site to region, and combine cultural relics with virtual reality. In doing this, the digital museum has many advantages, such as less restrictive in space or content, more interactive and responsive, vivid and intact in exhibition, and so on. So the digital museum can be one of the best way in exhibiting these cultural relics, especially in displaying a comprehensive situation of the historical buildings and streets. This paper analyzes the application status, advantages and existing problems of the digital museum on exhibition of the historical buildings of Peking old city.
  Keywords: digital museum;Peking old city; historical building; exhibition