首页 > 数博研究
大数据助力北京奥运博物馆藏品囊匣制作
2019-08-20

赵媛
  (北京奥运博物馆  保管部  北京市  100101)
  摘要:藏品是博物馆业务活动的物质基础,因而藏品数据是博物馆最重要的数据,藏品数字化是藏品数据的来源,也是建设智慧博物馆的基础。对博物馆数据
  进行科学管理,能够提高博物馆的科研能力,更好的对藏品进行规范化管理和研究。北京奥运博物馆今年开始启动藏品囊匣制作项目,这次的藏品主要是我馆的定级藏品以及部分馆藏品,涉及的藏品数量1003件。这些藏品主要是现代藏品为主,来源于2008年北京奥运会以及残奥会。目前博物馆最主要的大数据就是藏品数据,这次我馆利用北京奥运博物馆智慧藏品管理体系的大数据,用精准的大数据助力传统囊匣制作,每一件精工细作的藏品囊匣都可以对藏品进行科学有效保护,通过囊匣,更好地保护藏品,便于文物存放的长期性和永久性,并且可以使藏品在保管和运输中起到防震、防尘、防风、防晒、防潮之功效,最终使馆藏文物得到妥善安置。
  关键词:博物馆;大数据;智慧博物馆;囊匣
  Big Data Helps to Make the Collection Box of Beijing Olympic Museum
  Absrtact: Collections are the material basis of museum business activities, so collections data are the most important data of museums. Collections digitalization is the source of collections data and the foundation of building a museum of wisdom. Scientific management of Museum data can improve the scientific research ability of museums and better standardize the management and research of collections. This year, the Beijing Olympic Museum started the collection box making project. This collection is mainly classified collections and some collections of our museum, involving 1003 collections. These collections are mainly modern ones, originating from the 2008 Beijing Olympic Games and the Paralympic Games. At present, the most important big data of the museum is collection data. This time, using the big data of Beijing Olympic Museum's intelligent collection management system, our museum uses precise big data to assist the traditional box making. Every exquisite collection box can protect the collection scientifically and effectively. Through the box, we can better protect the collection. It is convenient for the long-term and permanent storage of cultural relics, and can make the collection play the role of shock, dust, wind, sunscreen and moisture-proof in the storage and transportation. Finally, the cultural relics in the embassy collection were properly placed.
  Key words: Museum; Big Data; Museum of Wisdom; Box